Buurtelektrificatie

Kunnen bewoners netcongestie voorkomen en verduurzaming versnellen?

Een jaren zeventig stadsbuurt gaat van het gas af met isoleren, warmtepompen en koken op elektriciteit terwijl zonnepanelen en elektrische auto’s voor verdere verduurzaming zorgen. Verken zelf of slim laden, salderen afschaffen en lokaal samenwerken de transitie mogelijk maken binnen het bestaande elektriciteitsnet.

Doorloop eerst het verhaal om de belangrijkste inzichten mee te nemen. Vervolgens kun je in de uitdaging iets meer zelf verkennen, of zelfs je eigen buurt bouwen in de Sandbox modus.

Wet- en regelgeving

Onder het huidige Nederlandse recht is peer-to-peer energiehandel niet mogelijk, omdat daarvoor een leveringsvergunning en balanceringsverantwoordelijkheid vereist zijn. Met de inwerkingtreding van de Energiewet zal hier verandering in komen. Lees meer over de (toekomstige) juridische mogelijkheden in onze kennisbank.

Verder kan je meer lezen over de beleidsmaatregelen die zullen worden genomen om peer-to-peer energiehandel te faciliteren.

Ontdek in de praktijk

storyline Energiedelen binnen energiecoöperatie LoenenEnergiedelen binnen energiecoöperatie Loenen
Een energiecoöperatie met veel lokale opwek ook een smart grid, waardoor ze meer van hun eigen opwek kunnen gebruiken.
storyline BuurblokBuurblok
Een woonblok als energiehub in een innovatief samenwerkingsverband met de woningbouw, bouwuitvoerder en financierder.
storyline Eemnes Energy: Lokaal Energie Flexibiliteit​Eemnes Energy: Lokaal Energie Flexibiliteit​
Een energiecoöperatie met veel opwek stemt dit af op eigen verbruik. Zie 'Energiedelen binnen energiecoöperatie Loenen' voor een vergelijkbaar voorbeeld.
storyline Traais energiecollectiefTraais energiecollectief
Warmte, elektriciteit en opslag komen samen door de energiecoöperatie in Terheijden. Met o.a. aquathermie, een WKO en warmtepompen.